INGREDIENCIE:
1 KG SRNČIEHO ZO STEHNA
10 DKG TUKU
TROJFAREBNÉ KORENIE
SOĽ
10 DKG MASLA
1 DL ČERVENÉHO VÍNA
CITRÓN.
Očistené, odblanené a osušené mäso nakrájame na steaky, osolíme a vložíme do rozpáleného tuku. Z každej strany ho sprudka opečieme. Steaky pri opekaní zásadne neobraciame vidličkou, lebo tou mäso rozpicháme a šťava z neho vytečie. Použijeme na to lopatku, kliešte na obracanie steakov, alebo dve lyžice. Najlepšie je soliť mäso z diviny až v poslednej chvíli, pred vybratím z tuku. Keď je mäso hotové, vloží sa z oboch strán do chutného rozpusteného masla, aby sa lesklo a nechá sa odležať na teplom mieste.
Do výpeku, v ktorom sme pripravovali srnčie steaky, nalejeme červené víno, pridáme trochu citrónovej šťavy, prípadne aj mäsový vývar, a podľa chuti upravíme. Múkou túto omáčku zásadne nezahusťujeme. Ak chcem omáčku hustejšiu, povaríme ju o trochu dlhšie. Voda sa tak vyparí a omáčka nadobudne hutnejšiu konzistenciu. Mäso z mladého srnca je veľmi chutné a dá sa povedať, že chutnejšie, ako napríklad hovädzí steak. Hovädzie mäso nemá tak výraznú chuť ako srnčie mäso.
Ako prílohu môžeme podávať grilovanú zeleninu s rozmarínom, opečené zemiaky podliate trochou vína, alebo len čerstvé pečivo.
K tomuto pokrmu odporúčame červené víno, hodí sa napríklad Zweigeltrebe, ktoré prekvapí tmavočervenou farbou, ovocnou korenistou vôňou a hebkou až zamatovou chuťou.
Jedlo podávame dostatočne teplé.
Dobrú chuť!