NA 6 PORCIÍ POTREBUJETE:
1,2 kg diviny (srnčia alebo jelenia)
120 g masla
1 veľkú cibuľu
1 mrkvu
1 menší koreň petržlenu
¾ l zeleninového vývaru
4 zrnká čierneho korenia
4 zrnká nového korenia
2 vetvičky tymianu
1-2 bobkové listy
2 lyžice hladkej múky
½ menšieho zeleru
čierne korenie
plátno na korenie
soľ
POSTUP:
Divinu riadne umyte a nakrájajte na kocky veľkosti asi 2 cm. Koreňovú zeleninu očistite a nastrúhajte nahrubo, cibuľu nakrájajte najemno. V hlbšom kastróle rozpustíme maslo a koreňovú zeleninu na ňom zvoľna opekajte dohneda, chce to čas, neuponáhľajte to.
Keď zelenina zozlatne a stmavne, pridajte do hrnca cibuľu a nechajte ju spoločne zhnednúť. Medzitým do pripraveného plátna zabaľte a zaviažte celé korenie, nové korenie, tymián i bobkové listy. Potom prídu do hrnca kocky mäsa – nechajte ich zatiahnuť, pustí šťavu, teda všetko varte, kým sa väčšina nevyparí. Základ poprášte múkou, osoľte, okoreňte, krátko osmažte, zalejte vývarom a prikryte pokrievkou. Varte na miernom ohni 2 až 3 hodiny, záleží na veku mäsa. Lepšie je, ak guláš necháte ešte cez noc odležať.