INGREDIENCIE
2 KG STEHNA Z DIVINY
5 DKG SLANINY
10 DKG MASLA
1 CIBUĽA
15 DKG KOREŇOVEJ ZELENINY (ZELER, PETRŽLEN, MRKVA)
5 GULIČIEK ROZDRVENÝCH BORIEVOK
4 GULIČKY KORENIA
4 GULIČKY NOVÉHO KORENIA
1 BOBKOVÝ LIST
ŠTIPKA TYMIÁNU
2 DL ČERVENÉHO VÍNA
2 LYŽICE ŠÍPKOVEJ ALEBO RÍBEZĽOVEJ ZAVÁRANINY
KÚSOK CITRÓNOVEJ KÔRY
ŠŤAVA Z 1/2 CITRÓNA
VÝVAR (MÔŽE BYŤ Z MASOXU)
HLADKÁ MÚKA
SOĽ
POSTUP:
Stehno odblaníme, osolíme, potrieme rozdrvenými borievkami a vložíme najlepšie do kameninovej nádoby. Zakryjeme a necháme do druhého dňa v chlade odležať. Mäso z nádoby vyberieme, borievky zotrieme, pretiahneme prúžky slaniny a na panvici prudko opečieme zo všetkých strán. Vo väčšom hrnci na masle opražíme pokrájanú cibuľu a zeleninu, pridáme korenie, kúsok citrónovej kôry a vložíme opečené mäso. Podlejeme trochou vývaru, ktorým vypláchneme tiež šťavu zvyšnú po opekaní mäsa na panvici, zakryjeme pokrievkou a dusíme. Podľa potreby podlievame trochou vývaru. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho do tepla, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, opražíme, zriedime zvyškom vývaru, rozšľaháme a dobre prevaríme. Omáčku prelisujeme cedidlom, pridáme do nej víno, zaváraninu, šťavu z citróna a podľa chuti dosolíme.