Divú kačicu zbavíme peria vyvrhneme a dôkladne umyjeme. Pred samotným pečením ju najskôr povaríme 20 minút vo vode, aby sme ju zbavili pachu. Vychladnutú kačicu dobre prešpikujeme slaninou, na povrchu i vo vnútri ju osolíme a mierne okoreníme čerstvo pomletým korením, posypeme rascou a dovnútra dáme trochu majoránu.
Cibuľu pokrájanú na kolieska a cesnak nakrájaný na plátky speníme v pekáči na masle. Pripravenú kačicu potom do toho vložíme a asi 15 minút opekáme, potom ju podlejeme a pod pokrievkou dusíme, až je takmer mäkká. Nezakrytú kačicu potom dopečieme v rúre. Počas dusenia i pečenia kačicu podlievame vodou a občas obrátime.
Upečenú kačicu vyberieme a rozdelíme na 4 porcie. Šťavu zahustíme lyžičkou múky, zriedime vývarom a bielym vínom, povaríme a precedíme. Takto pripravenou omáčkou polejeme kačicu.
Jablkové pyré. Jablká upečieme celé v šupke do mäkka. Po upečení ich ošúpeme a použijeme len dužinu, ktorú roztlačíme na kašu. Na zvýraznenie chuti okoreníme škoricou a čerstvo pomletým zeleným korením. Ako ďalšiu prílohu môžeme spolu s jablkovým pyré podávať maslové zemiakové pyré, trochu tuhšie, nie také ako pena.
Rioja je ideálne víno, ktoré sa hodí práve k pernatej divine. Je to víno žiarivej rubínovej farby. Chuť je vyváženou zmesou odrôd tempranillo, mazuello, garnacha. Vôňa je typická pre klasickú „riochu“, čerešna, korenie, cédrové drevo… Je to ľahko pitné víno s chuťou pripomínajúcou drobné bobuľové ovocie s jemnou dochuťou po kávových zrnách.