50–75 DKG ZVERINY Z MLADÉHO DIVIAKA
USTRICOVÁ OMÁČKA
MLETÉ ČIERNE KORENIE
SOĽ
MASŤ (OLEJ)
MÚKA
Zmrazené mäso z mladej zveriny necháme čiastočne rozmraziť deň pred použitím (mäso je ešte tuhé, ale dá sa už krájať). Mäso neumývame! Ešte tuhé mäso odblaníme ostrým nožom a nakrájame na plátky cez vlákna a necháme úplne rozmraziť (najlepšie v chladničke do druhého dňa), odstránime prípadné vnútorné blany, šľachy a tuk. Rozmrazené mäso zľahka naklepeme, osolíme a okoreníme. Vytečenú šťavu z mäsa zásadne nevylievame! Uchováme ju v miske. Do šťavy z mäsa pridáme lyžicu ustricovej omáčky. Naklepané posolené a okorenené plátky vložíme do misky s ochutenou šťavou z mäsa, všetko premiešame a necháme v chlade odležať do ďalšieho spracovania (šťava sa vsiakne naspäť do mäsa a plátky sú potom šťavnaté). Takto upravené plátky môžeme uchovať v miske v chladničke aj niekoľko dní. Optimálne je takto si pripraviť mäso deň vopred. Odležané plátky vyberieme z misky a môžeme ich obaliť v múke (1/2 hladkej + 1/2 polohrubej). Môžeme použiť aj iný obal alebo ho úplne vynechať. Múku môžeme zmiešať so sladkou alebo pálivou paprikou. Plátky prudko opečieme po oboch stranách na masti alebo oleji (môžeme do tuku pre chuť pridať malé kocky slaniny), často obraciame do doby, než je mäso prepečené (z mäsa nevyteká krvavá šťava). Plátky pri opekaní nesmú pustiť vodu (to by znamenalo, že poklesla teplota vyprážania), inak stuhnú. Plátky vyberieme a horúce hneď dávame na tanier alebo uchováme krátko v teple. Ako prílohu odporúčame opekané zemiaky s ľahkým jogurtovým dresingom. Fantázii sa medze nekladú a prílohu si môžete zvoliť podľa vlastnej chuti.