Na špízy používame najkvalitnejšie mäso zo stehna a chrbta mladých kusov zveri (Diviačia, srnčia, jelenia danielia, muflónia do veku 2 rokov). Mäso starostlivo odblaníme a narežeme naprieč, na kocky o veľkosti cca 4–5 cm. Mäso by nemalo obsahovať vnútorné blany. Môžeme si ho pripraviť aj tak, že ho najprv narežeme na hrubšie plátky, zľahka naklepeme a až potom narežeme na kocky. Ak nebolo mäso vopred naložené so soľou, môžeme ho zľahka osoliť a okoreniť čiernym korením. Mäso z diviny môžeme kombinovať z bielym mäsom z kuracích pŕs, morky, eventuálne z prsíčok mladého bažanta (Mäso z bažanta je ale suché, musíme ho preto zabaliť do tenkého plátku údenej slaniny alebo anglickej slaniny). Na ihlu napichujeme kúsky diviny a hneď dáme buď plátok údenej slaniny alebo anglickej slaniny, prípadne údený bôčik. Ďalej napichneme kúsok cibule a biele mäso (ak ho dávame). Ihlu potom doplníme ľubovoľnou kombináciou kúskov zeleniny (napr. Paprika, paradajky, plátky cukety, kolieskami uhorky), kúskov ovocia (napr. Tenké plátky olúpaného jablka, ananás, vykôstkované višne), šampiňónov, plátkov klobásy. Špízy môžeme tiež zabaliť do alobalu. Je ale lepšie pred zabalením špíz krátko ogrilovať, aby sa mäso zatiahlo. Pred koncom grilovania alobal zložíme, aby špíz chytil arómu z grilu. Počas grilovania môžeme mäso potierať rôznymi marinádami.
20 dkg mladej zveriny zo stehna alebo chrbta
20 dkg bravčového stehna
15 dkg anglickej slaniny
15 dkg šampiňónov (hlavičky)
1 dl bieleho vína
10 dkg cibule
bobkový list
korenie
tymian
olej
soľ
Mäso odblaníme, nakrájame na malé plátky, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom, pridáme bobkový list a necháme odležať. Cibuľu nakrájame na kúsky (podľa veľkosti cibule). Plátky mäsa obalené plátkom anglickej slaniny, kúsky cibule a hlavičky šampiňónov potom striedavo napichujeme na ihlu. Špíz grilujeme alebo opekáme na oleji. Špízy môžeme tiež obaliť v trojobale a usmažiť na oleji.