Je na škodu, že práve divina sa v našom jedálničku objavuje len sporadicky aj napriek tomu, že je dostupná celoročne. Možno aj práve preto, že okolo nej a okolo jej prípravy koluje množstvo mýtov. Podľa odborníkov má divina mnoho predností. Obsahuje veľké množstvo vitamínov B, minerálnych látok ako sú vápnik, železo alebo fosfór a navyše obsahuje vysoký podiel bielkovín. Pre svoju jemnú chuť a rýchlu prípravu, patria medzi najobľúbenejšie druhy diviny predovšetkým srnčie, ale aj danielie mäso.
Tajomstvo šťavnatej diviny spočíva hlavne v samotnom spracovaní a správnej príprave. Ak chcete pripraviť šťavnatý steak, nie je nutné sa držať starších kuchárskych kníh, ktoré radia mäso poriadne prepiecť. Práve naopak, mäso znesie rýchlu prípravu. Stačí ho sprudka opiecť, aby si uchovalo čo najviac šťavy.
A prečo by sme mali divinu zaradiť do nášho letného jedálnička? Predovšetkým má rozdielnu stavbu svaloviny, vyznačuje sa nízkym obsahom tuku, vyšším obsahom vitamínov, minerálov, bielkovín a je ľahšie stráviteľná. Výborne sa hodí k jednoduchým a rýchlym prípravám aj bez pridania, ďalších zbytočných surovín. Ako príloha nám postačí ľahký zeleninový šalát, alebo čerstvá zelenina.
RECEPT „SRNČIE STEAKY V MARINÁDE”
INGREDIENCIE:
1 LYŽIČKA – DIJONSKÁ HORČICA
1½ DL – ČERVENÉ SUCHÉ VÍNO
2 ŠTIPKY – ČERSTVÝ TYMIÁN
4 KS – SRNČÍ STEAK
1 KS – CIBUĽA
2 KS – BOBKOVÝ LIST
1 LYŽICA – BALSAMICO
2 LYŽICE – SLNEČNICOVÝ OLEJ
SOĽ PODĽA CHUTI
POSTUP PRÍPRAVY:
Do pohára s uzáverom dáme horčicu, víno, tymián, na drobno nakrájanú cibuľu, bobkový list, balsamico, olej a podľa chuti osolíme a pridáme čerstvo pomleté čierne korenie. Pohárom niekoľkokrát zatrasieme, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Srnčie mäso položíme do misky, prelejeme ho pripravenou marinádou, prikryjeme a necháme v chladničke odležať najlepšie cez noc. Podľa možností občas mäso v marináde obrátime.
Pred samotným grilovaním mäso vyberieme z chladničky a necháme odležať ešte asi 3 hodiny. Doba grilovania diviny sa samozrejme líši v závislosti na druhu mäsa a hrúbky. Všeobecne divine stačí približne 10 minút grilovania. Spočiatku by mala byť teplota vyššia, aby sa divina zatiahla a uchovala v sebe všetku šťavu. Posledných 4 – 5 minút grilujeme na miernejšom ohni. Menšie kusy diviny grilujeme na vyššej teplote a kratšiu dobu. Naopak veľké kusy mäsa sa lepšie grilujú pri nižšej teplote a dlhšie.
PRI GRILOVANÍ POUŽÍVAJTE VŽDY ŠPECIÁLNE KLIEŠTE, NIE VIDLIČKY ANI NOŽE, KTORÉ MÄSO PREPICHNÚ A ŠŤAVA Z NEHO POTOM VYTEKÁ.
RECEPT „ZELENINOVÝ ŠALÁT S AVOKÁDOM”
INGREDIENCIE:
200 G – RUKOLA
2 KS – ČAKANKA BIELA
1 KS – RÍMSKY ŠALÁT
1 KS – CITRÓN
1 LYŽICA – OLIVOVÝ OLEJ
SOĽ PODĽA CHUTI
POSTUP PRÍPRAVY:
Rukolu, čakanku a šalát dôkladne opláchneme pod tečúcou vodou a necháme chvíľu odkvapkať. Z čakanky odkrojíme bázu a rozdelíme po listoch prípadne natrháme na menšie kusy. Pokvapkáme šťavou z citróna, pokvapkáme olivovým olejom a dochutíme podľa potreby soľou.
ODPORÚČANÉ VÍNO
Univerzálnym bielym vínom pri výbere k jedlám koreneným tymiánom bude práve chardonnay, jedno z mála bielych vín hodiacich sa k divine.
Je to suché biele víno vysokej kvality, bledšej farby s miernym zelenkavým nádychom. Aróma je výraznejšia ovocná. Vôňou pripomína agátový med no môžete v nej nájsť tóny citrusového ovocia, jablká, banánu a oriešky. Často môže vôňou pripomínať ananás i mango. Jemné kyselinky a tóny pripomínajúce limetku sú sprevádzané kvetinovo-ovocnými tónmi. V chuti je toto víno korenisté, plné a extraktívne. Príjemne prekvapí aj jemnou chuťou vanilky a dochuťou po karameli. Pestované na Slovensku často dosahuje ľahší buket. Je vhodné aj na barikovanie a to najme kvôli vyššiemu obsahu trieslovín. Víno tak nadobúda iný rozmer a plnší charakter, stáva sa skutočnou delikatesou.