HLAVNÉ JEDLO:
INGREDIENCIE:
morčacie stehno
2 cibule
1/2 menšieho zeleru
soľ
nové korenie
celé korenie
2 bobkové listy
vetvička čerstvého tymiánu
vetvička rozmarínu
2 lístky šalvie
3 lyžice octu balsamico
1 PL masti
POSTUP PRÍPRAVY:
Morčacie stehno dôkladne umyjeme, vykostíme, odstránime kožu a mäso nakrájame na plátky hrubé približne 1,5cm. Vložíme ich do vhodnej nádoby, nie príliš malej, aby sa nám zmes ľahko miešala, osolíme, zasypeme nakrájanou cibuľou, na úzke hranolčeky nakrájaným zelerom, korením, pridáme čerstvé bylinky a ocot a dôkladne všetko premiešame. Dáme do chladničky najlepšie cez noc uležať.
Druhý deň rozpálime v hrnci masť a naloženú zmes na ňom sprudka opečieme. Potom podlejeme menším množstvom vody a pomaly dusíme domäkka. Šťavu vydusíme na požadovanú hustotu, popr. dosolíme a môžeme podávať. Ako príloha je vhodný napríklad zemiakovú knedľu.
PRÍLOHA:
ZEMIAKOVÁ KNEDĽA:
Ingrediencie:
300 g hrubej múka
2 vajcia
1 kg varených zemiakov
POSTUP PRÍPRAVY:
Zemiaky uvaríme v šupke najlepšie deň dopredu aby nám vychladli a stihli mierne odstáť. Odstáte studené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemno.
Nastrúhané zemiaky osolíme, uprostred urobíme malú jamku a do nej dáme žĺtky aj s bielkami, posypeme časťou múky a ručne vypracujeme zemiakové cesto. Podľa potreby pridávame múku. Množstvo múky je orientačné, záleží na kvalite zemiakov. Musí vzniknúť hladké husté cesto, z ktorého sa budú dať vytvarovať knedle tak, aby držali tvar.
Cesto na zemiakové knedle rozdelíme na dve alebo tri časti podľa veľkosti hrnca, v ktorom budeme variť, z každej časti vyvaľkáme knedľu a uvaríme v pare podobne ako kysnutú knedľu (asi 20 minút).