ÚVOD – DIVÚ KAČICU UPRAVUJEME VŽDY ČO NAJSKÔR, LEBO SA RÝCHLO KAZÍ. MÔŽEME JU PRED ÚPRAVOU VLOŽIŤ NA HODINU AJ DLHŠIE DO KYSLÉHO MLIEKA, ABY STRATILA PRÍCHUŤ BAHNA, KTORÚ OBČAS MÁVA.
Pred úpravou kačicu umyjeme a osušíme. Kačicu zbavíme mazové žľazy. Kačacie prsia sú podobne ako u bažanta suchá, preto je spravidla pretiahneme slaninou alebo obložíme plátkami slaniny ktoré upevníme niťou. Mäso pri špikovanie musíme napichnúť, takže potom pri pečení vyteká šťava. Lepšie je teda mäso zabaliť do plátkov slaniny (bardýrování), takto zostane povrch mäsa neporušený. Údenú slaninu môžeme nahradiť anglickou slaninou alebo tučným údeným bôčikom.
KAČICA S POMARANČOVOU OMÁČKOU
INGREDIENCIE:
2 KAČICE
POMARANČE PODĽA POTREBY
2 JABLKÁ
1 LYŽICA OLÚPANÝCH A ROZPOLENÝCH MANDLÍ
1 LYŽIČKA NAMOČENÝCH HROZIENOK
1 BOBKOVÝ LIST
1 MRKVA
1 CIBUĽA
1 PARADAJKA
ŠTIPKA TYMIÁNU
1 LYŽICA STRÚHANKY
1 LYŽICA KARAMELU
2 DL ČERVENÉHO VÍNA
ŠKROBOVÁ MÚČKA
Kačice osolíme zvonka i vo vnútri a okoreníme. Olúpeme 3 pomaranče a nakrájame ich na kocky. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov nakrájame na kocky. Namočené hrozienka scedíme, pridáme strúhanku, všetko zmiešame a kačice tým naplníme. Ak je potrebné, doplníme brušnú dutinu ošúpanými pomarančmi. Kačice zašijeme a dáme na pekáč. Obložíme ich na kolieska nakrájanou mrkvou, nadrobno nakrájanou cibuľou, vložíme zvyšnú plnku, pridáme korenie a pokrájané paradajky. Podlejeme troškou vína a pečieme v prikrytom pekáči. Po ¾ hodine pekáč odkryjeme a dopečieme. Pri pečení podlievame vínom a prelievame výpekom. Z jedného starostlivo umytého pomaranča nastrúhame kôru (môžeme vynechať), vytlačíme šťavu, všetko zmiešame s karamelom. Pečené kačice vyberieme z pekáča, výpek scedíme a povaríme. Do vriacej šťavy vlejeme pomarančovú šťavu s karamelom a zahustíme lyžičkou škrobu, ktorý sme pred tým rozmiešali v troške studenej vody a chvíľu povaríme. Porcie kačice prelievame na tanieri pomarančovou šťavou.