Na pokus potrebujete bažanty (jeden tak pre 2 osoby), koreňovú zeleninu (zeler, mrkva, petržlen), cibuľu, pár strúčikov cesnaku, trochu údenej slaniny a veci, ktoré sa nájdu v každej bežnej kuchyni. Množstvá a druhy prísad závisia na počte bažantov a vašej zrelej úvahe a chuti.
Bažanty som nešklbal, stiahol z kože s perím, vyčistil a odrezal z nich stehná a prsia. Zo zvyšných “korábov”, koreňovej zeleniny, malej cibule, strúčika cesnaku a pár bobuliek korenia som uvaril polievku, dochutenú vegetou a soľou.
Vo veľkej panvici som na slanine opražil cibuľu, potom pridal postrúhaný zeler a mrkvu a nechal chvíľu podusiť. Stehná a prsia som klasicky osolil a okorenil, obalil v hladkej múke a prudko opražil na oleji v inej panvici. Potom som ich aj s výpekom pridal k dusenej zelenine, zalial vývarom, pridal bobkový lístok, pár bobuliek nového korenia, posekaný cesnak a nechal na miernom ohni variť. Po uvarení zahustil múkou.
Ako príloha je vhodná taká či onaká ryža a jablkový kompót, najlepšie z čerstvých jabĺk s klinčekmi a škoricou.
Prajem vám, aby aj váš pokus dopadol ako môj, a prosím, aby ste si v zápale dobrej chuti spomenuli, komu patrí vaše ostatné sústo. Ja našim prenechávam aj mierne orestované srdiečka, pečienky a žalúdky a dám schrúmať “koráby” z polievky.
autor: Dušan Kollárik
foto: autor a archív